SARIKAMIÅž KAYAK MERKEZÄ°
10 - Ocak - 2019
Sarıkamış Kayak Merkezi DeÄŸil; “Kayak Kasabası”
Bu cümleyi bize ilk Tahta Mecmua‘dan arkadaşımız ve kış sporlarının üstadı Babür kurmuÅŸtu ve o kadar güzel bir anlatımdı ki hemen benimsedik. Hem çılgın yatırımlar alan kayak merkezilerinden olmaması, hem de gerçekten Sarıkamış’ın 4 mevsim orada yaÅŸayan gerçek bir ilçe olması sebebiyle bizce bu yaklaşım cuk oturdu. Yukarıda da dediÄŸimiz gibi buradaki kayak tesisi bazı büyük merkezlerin yanında mütevazi kalıyor ancak bu kesinlikle insanın kayak keyfinden ödün vermiyor. Zaten aÅŸağıda pistler, kar kalitesi, kalabalıklar gibi kayma keyfini belirleyen ÅŸeyleri detaylıca inceledik.
Sarıkamış’ta kayak tatili yapmak bizce tam da bu sebeplerden çok da avantajlı:
– Bir turist yerleÅŸkesi olmadığı, halk da buradan devamlı alışveriÅŸ yaptığı için yeme içme ve market fiyatları kayak merkezi ayarında deÄŸil, normal ÅŸehir ayarında. Çünkü esnaf birçok kayak merkezinde olduÄŸu üzere 2 aylık sezondan 1 senenin gelirini elde etmek zorunda deÄŸil.
– Burası koskoca bir ilçe olduÄŸu için devlet buraya okul, gar gibi hizmetlerde getirmiÅŸ. Dolayısı ile içinde bir hastane var ve bir kaza yaÅŸanması halinde hızlıca hastaneye ulaÅŸmak mümkün.
– Sarıkamış merkezde ve pistlerin kenarında olmak üzere farklı konaklama seçenekleri var. Sarıkamış merkezde olanlar kayak merkezinde olmadıkları için fiyatlar çok daha makul ama arabayla kayak pistlerine çıkmak topu topu 3 – 5 dakikacık. Taksiler biraz adamına göre fiyat veriyor ama en fazla vereceÄŸiniz 15 TL.
– Kayak merkezi ilçenin arka bahçesi gibi bir ÅŸey. Sarıkamış merkezde hava nasılsa, yukarıda da öyle. Dolayısı ile belediye aslında kayak merkezine özel yol açma çalışması yapmıyor, zaten ilçenin yollarına sürekli bakıldığı için yollar hep açık, pırıl pırıl. UludaÄŸ’da yaÅŸanan ulaşım sıkıntısını burada yaÅŸamanız söz konusu deÄŸil.
– Tren saatleri de insanların sabah Kars’tan Sarıkamış’a varıp, tüm gün kayıp, akÅŸam da Kars’a geri dönebileceÄŸi ÅŸekilde. Bilgi almak için DoÄŸu Ekspresi yazımızdan saatlere bakabilirsiniz.
– Herkes kayabilsin diye hem telesiyej, hem de malzeme kiralarının fiyatları uygun.
Tabi her ÅŸey günlük gülistanlık da deÄŸil:
– Kapalı lift yok ama en azından zirveye kadar telesiyej olması harika bir ÅŸey. Kartalkaya’da sadece 1 tane telesiyej var, gerisi snowboardcunun kabusu teleski mesela.
– Turizm burada hala yeni yeni geliÅŸiyor. Dolayısı ile lüks otel ve restoran bulamayacaksınız.
– Ama en kötüsü after-ski için hiç bir ÅŸey yok. NADA. Bazı oteller hafta sonları yemek sırasında piyanist ÅŸantör ya da saz ekibi çıkartıyorlar. Durum o kadar vahim. ???? Yukarıdaki resime bakıp heveslenmeyin, o Sarıkamış Kış Oyunları Festivali’nden, ya da tatilinizi festivale de denk getirebilirsiniz.
SARIKAMIÅž KAYAK MERKEZÄ°’NDE KAYAK SEZONU NE ZAMAN ?
Sarıkamış’ta yıllık ortalama kar yağışlı gün sayısı 57, yaÄŸan karın yerde kalma süresi ise 141. Son yıllarda yağışlarda küresel ısınmaya baÄŸlı bir düÅŸüÅŸ yaÅŸanmış olsa da, kar kalınlığı her yıl ortalama 1,5 metreyi buluyor. Ve bu kar sıradan bir kar da deÄŸil. Alpler gibi dünyanın sayılı kayak merkezlerinde bulunan yüksek kalitede bir toz kar türü olan kristal kar. Yılın 5 ayı Aralık başından Nisan başına, yılın birçok günü güneÅŸli olmasına raÄŸmen kristal karda kayabiliyorsunuz. Ancak malum dünyanın dengesi bozuldu, eÄŸer Aralık ya da Mart sonu Sarıkamış’ta kayak tatili planlıyorsanız mutlaka otelleri bir arayıp karın durumunu sorun. Ayrıca mutlaka gitmeden kar kalınlığını öÄŸrenmek için buraya bi bakın. Bir taÅŸla iki kuÅŸ vurmak isteyenler Sarıkamış Kış Oyunları Festivali‘ni yakalayabilirler.
SARIKAMIÅž KAYAK MERKEZÄ° PÄ°STLERÄ°
Not: Sarıkamış pistlerinin geçtiÄŸimiz senelerde numaraları deÄŸiÅŸmiÅŸ, bu nedenle ünternette güncel bir harita bulamadık. O yüzden mevcut harita üzerinde düzeltmeler yaptık. Orada kafa karışıklığı yaÅŸamamak için numaraları mutlaka teyit edin.
Pistlerin Zorluk Seviyeleri
Her kayak merkezinde olduÄŸu gibi baÅŸlangıç, orta, zor seviyelerde Alp Disiplini pistleri var. YeÅŸil ve mavi pistler baÅŸlangıç ve orta seviyelere, kırmızı ve siyah pistler ise orta-zor ve zor seviyelere denk geliyor. Tabi yine her kayak pistinde olduÄŸu gibi baÅŸlangıç ve orta seviye pistleri en yoÄŸun olan pistler. Siyah ve kırmızı pistler, özellikle de siyah pistler mavi ve yeÅŸile göre çok daha tenha pistler. Sarıkamış Kayak Merkezi’nde 2 tane siyah (5 ve 6 no) 2 tane kırmızı (4 ve 7 no) 1 tane mavi (3 no) ve 1 tane de yeÅŸil (1 no) olmak üzere 6 pist ÅŸu an kullanıma açık fakat aslında toplamda 9 pist var.
Hangi pistte kaymalı?
3, 4 ve 7 numaralı pistlerin uzunlukları 2,6 – 3 kilometre arasında olmakla birlikte Sarıkamış Kayak Merkezi’nin en uzun pistleri. Bizce en keyifli pist yukarıdaki haritada 7 numaralı olan kırmızı seviyedeki pist. Çünkü hem çok tenha oluyor hem uzun uzun kayabiliyorsunuz hem de kayarkenki manzaralar harika. Siyah renkli olan 6 numaralı pistin sadece başı çok dik, aslında gerisi kırmızı seviyesinde. 1 numaralı pisti ise özellikle snowboardcular için tavsiye etmiyoruz. Çünkü pistin ortasında uzun bir düzlük var. Haliyle snowboarcuların boardlarını çıkarıp yürümeleri gerekiyor. Bu da alınan zevki köstekliyor. EÄŸer kayarak oteller bölgesine gitmek isterseniz de illa bu 1 numaralı pistten geçmek zorundasınız. Bu nedenle batonlarla ittire kaktıra ilerlemek veya snowboard taşımak istemiyorsanız lifti kullanın.
Snowboardcular buraya!
Bunların yanında Sarıkamış Kayak Merkezi’nde bir de snowboardcuların favorisi snow park var. Bu sezon kapalı.
Kayak Federasyonu’nun uluslararası yarışlarda kullanımına uygun bir sürat kızağı pistine dönüÅŸtürülüyor, bu sebeple bu da bu sezon kapalı.
Bir de 5 kilometresi Uluslararası Kayak Federasyonu FSI tarafından tescilli, 45 kilometrelik bir koÅŸu kayağı (cross-country skiing) pisti bulunuyor fakat bu pist sadece talep üzerine açılıyormuÅŸ ama muhtemelen sen ben orayı “talep üzerine” açtıracak rütbede deÄŸilizdir.
Acil Durumlarda
Herhangi bir acil durumda, kaybolma halinde veya yaralanma vakalarında, 156 Jandarmayı arayıp, bulunduÄŸunuz yerdeki ormanlık alan içindeki uyarı levhalarını bulun. Panik yapmayarak, levha üzerindeki sayıyı ve bulunduÄŸunuz pisti jandarmaya bildirin. Böylece arama kurtarma ekibi en kısa sürede kar araçlarıyla yanınıza gelecektir. Ayrıca herhangi bir acil durumda kullanmak üzere, konakladığınız otelin irtibat numarasını yanınıza almanız da iyi bir fikir.
SARIKAMIÅž KAYAK MERKEZÄ° TELESÄ°YEJLERÄ°
Sarıkamış’ta 4 tane telesiyej var ama kapalı deÄŸiller. Kulağımıza önümüzdeki yıllarda yeni liftlerin açılacağı ve kapalı liftlerin de olacağı bilgisi geldi ama hala ortada olan biten bir ÅŸey yok.
Liftlerde pratik pass okuyucuları var. ManyetiÄŸin üzerine plastik kartı okutup geçiyorsunuz. Kartta boyun ipi var. O yüzden eldivenleri çıkar fermuarı aç cepten bir ÅŸeyler çıkar derdi yok. Ayrıca Sarıkamış Kayak Merkezi’nde tek bir pass ile tüm liftleri kullanabiliyorsunuz.
Lift kapanış saatleri aydan aya deÄŸiÅŸiyor. Ama genellikle 8.30 – 9.00 gibi açılıp hava ÅŸartlarına baÄŸlı olarak 16.30 – 17.00 gibi kapanıyor. Tabi Aralık – Ocak’a nazaran Åžubat ve Mart ayları günler uzamaya baÅŸladığından daha uzun kayabiliyorsunuz.
Liftlerde en yoÄŸun zamanlarda bile diÄŸer kayak merkezlerinde görülen uzun kuyruklar olmuyor. Özellikle 6 ve 7’ya hizmet eden liftler hem daha boÅŸ oluyor, hem de sarıçam ormanlarıyla çevrili olduÄŸundan rüzgardan çok daha korunaklı.
SARIKAMIÅž KAYAK MERKEZÄ° ÜCRETLERÄ°
Sarıkamış Kayak Merkezi Telesiyej Fiyatları (2018)
Sarıkamışta sınırsız ski pass ücreti günlük hafta sonu 45 TL. Hafta içi 30 TL. Yeni bir uygulama olarak artık pass yüklemelerinde kredi kartı da geçiyor. Kart depozitosu 10 TL ve fiyatlara dahil deÄŸil. ÖÄŸrenci indirimi ne yazık ki yok. Ayrıca;
Kayaksız tek çıkış 3 TL
Kayaklı tek çıkış 5 TL
5 çıkış 25 TL
10 çıkış 45 TL
15 çıkış 60 TL
20 çıkış 70 TL
100 çıkış 300 TL
150 çıkış 450 TL
200 çıkış 600 TL
1 Günlük (KiÅŸi Başı) Sınırsız hafta içi 30, hafta sonu 45 TL
2 Günlük (KiÅŸi Başı) Sınırsız hafta içi 60, hafta sonu 90 TL
3 Günlük (KiÅŸi Başı) Sınırsız hafta içi 90 TL
4 Günlük (KiÅŸi Başı) Sınırsız hafta içi 120 TL
5 Günlük (KiÅŸi Başı) Sınırsız hafta içi 150 TL
Bazı otellerin de otel ücreti içine dahil olan kampanyaları var. ÖrneÄŸin Çamkar Otel, Toprak Otel ve Sarıkamış Kar Otel misafirlerine bir günde 15 çıkış olmak üzere ücretsiz skipass veriyor. Kayı Snow Otel ve Sarıkamış White Park Otel de tüm gün ücretsiz lift veriyor.
Konaklama Ücretleri
Bütçeniz el veriyorsa kayak merkezindeki otellerde kalmanızı öneririz. Ayrıca bu oteller biraz daha turizmcilik tecrübesine sahibiler. Dolayısı ile hem daha pratik, hem de daha konforlu olacaktır ancak tabiki ki fiyatları Sarıkamış merkeze nazaran daha pahalı. Kayak merkezinden önerdiÄŸimiz otelleri aÅŸağıdaki Sarıkamış Otelleri Bölümü’nde anlattık.
Ayrıca merkez, yeme-içme, gezme, alışveriÅŸ açısından daha fazla olanak sunuyor ama kayak merkezine sabah akÅŸam 10 dakika yol yapmak gerektiÄŸini de hesaba katmak gerek. Sarıkamış merkezden kayak merkezi taksi ile 15 TL ama yukarıda da dediÄŸimiz gibi 25 diyen de oluyor. Bazı otellerin ücretsiz servisi de var.
Sarıkamış ÖÄŸretmen Evi, Sarıkamış merkezdeki en uygun opsiyon. Fiyatlar siviller için kahvaltı dahil 50 TL. Devlet memurları için 40 TL. ÖÄŸrenciler de memur fiyatından ücretlendiriliyor. Fakat çiftlerden evlilik cüzdanı ÅŸartı aranıyor (2017).
Yeme-Ä°çme Ücretleri
Sarıkamış Kayak Merkezi’nde her bütçeye göre opsiyonlar var. En ucuzunu büfe fiyatlarının geçerli olduÄŸu bir lift arası cafe, en pahalısını da otellerin açık büfeleri olarak düÅŸünebilirsiniz. Her ÅŸekilde fiyatlar UludaÄŸ ve Kartalkaya ile karşılaÅŸtırılınca oldukça uygun. UludaÄŸ’da sucuk ekmek fiyatları 40 TL iken burada 15-20 TL.
Malzeme Kiralama ve Kurs Ücretleri
Sarıkamış Kayak Merkezi’ndeki otellerin hepsinden kayak malzemeleri kiralanabilmekte ve özel ders alınabilmekte. Aynı zamanda malzeme satın almak isteyenler için dükkanlar da var. Yaka kartlı kayak öÄŸretmenleri dışında yetkisiz ve belgesiz kimselerden kayak dersi almayınız. Kayak ve Snowboard ÖÄŸretmenleri DerneÄŸi tarafından belirlenen güncel saat başına kurs ücretleri:
1 KiÅŸi 170 TL
2 KiÅŸi 240 TL
3 KiÅŸi 300 TL
4 KiÅŸi 360 TL
5 KiÅŸi 400 TL
5 üstü gruplarda kiÅŸi başı 80 TL
Kirayı boÅŸver, kendi eÅŸyalarımı satın almanın vakti geldi derseniz, Kayak Malzemesi ve Snowboard Malzemesi Nasıl Seçilir öÄŸrenmek için tıklayın.
KAYANLAR CAN DA, KAYMAYANLAR PATLICAN MI?
Her arkadaş grubunda ve ailede bir kaymayan vardır. Peki onlar ne mi yapabilir?
Sarıkamış Kültür Evi
Görmeniz topu topu 2 dakikanıza alacak kadar minik ama hem ortam, hem de lezzetler bakımından otantik bir yer olduÄŸu için bu önerimizi burada yineledik tekrar. Bizim tavsiyemiz, bir akÅŸam yemeÄŸinizi buraya ayırmanız. Serpme kahvaltısı da çok iyi. Ä°çerisi aynı zamanda bir müze. Ruslar zamanından kalma silahları, çeÅŸitli araç gereçleri ve zamanının Sarıkamış evlerinde bulunan eÅŸyaları görebiliyorsunuz. Mantısı mükemmel. Bir de evelik çorbasını diÄŸer yerlerden farklı olarak burada yogurtlu yapıyorlar. Bir de burada deneyin deriz. Konum için tıklayın.
Katerina’nın Av KöÅŸkü
Bu av köÅŸkü, DoÄŸu Ekspresi ile Sarıkamış’a gelirken ormanın içinden yükselen, insanda ne yapıp edip bir ÅŸekilde yakından görme isteÄŸi uyandıran, masallardan fırlamışcasına güzel bir Rus yapısı. 6500 metrekarelik arazi üzerine yayılan, 28 odalı taÅŸ temelli ahÅŸap eklemeli bina 19. yüzyıl Baltık mimarisinin en güzel örneklerinden. Yapımında hiç çivi kullanılmamış olması ve bugüne kadar Sarıkamış hava ÅŸartlarına raÄŸmen olabildiÄŸince iyi dayanmış olması hayranlık uyandırıcı. Herkes burayı, Rus Çarı 2. Nikola’nın eÅŸi Katherina için yaptırdığını sanıyor ama aslında Çar burayı hasta oÄŸlu için reabilitasyon merkezi olarak yaptırmış. KöÅŸkün hemen yanında da tamamen ahÅŸaptan bir de müÅŸteminat var. Burasının adı da halk arasında ÅžiÅŸman KöÅŸk olarak geçiyor. Bu iki yapı, Sarıkamış’ın en büyük turistik deÄŸerlerinden biri olma potansiyeline sahip olmasına karşın ne yazık ki inanılmaz atıl durumda. Bir an önce restore edilmesini umuyoruz. Arabayla buraya gelecekler için Sarıkamış merkezden baÄŸlanan bir yol var. Karlar eridikten sonra gelenler için buraya trekking rotaları var. Konum için tıklayın.
Atlı Kızakla Safari & Kar Kızağı
Sarıkamış Kayak Merkezi’nde atlı kızaklarla gezme olanağı var ama hayvanlara eziyet etmemek için sizden ricamız uzak durmanız.
Günübirlik Kars
Kars’a Sarıkamış’tan trenle gidip gelmek çok kolay! Siz kayarken, onlar da ÅŸehri gezebilirler. Kars civarındaki önerilerimiz için KARS’TA GEZÄ°LECEK YERLER yazımıza göz atmayı unutmayın.